Koordinatorka u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić, koja je u komisiji Zavoda za izradu školskih programa. Desanka Maksimović će verovatno, zbog pritiska javnosti i zbog mišljenja struke, biti vraćena u školski program za treći i četvrti razred gimnazije.

Milijić Subić: Desanka Maksimović će zbog pritiska javnosti biti vraćena u lektiru, svi su književni kritičari

Foto: Screenshot
Ona je na TV Prva rekla da nije prvi put da se podiže javnost.
Svaki put kada izađe novi školski program svi postaju čitaoci, metodičari, književni kritičari“, rekla je Milijić Subić.
Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje “Tražim pomilovanje” Naime, u okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama.
To je izazvalo lavinu negodovanja medu piscima, kritičarima, prosvetnim radnicima, univerzitetskim profesorima…
Milijić Subić je rekla da je Desanka Maksimović zastupljena u svakom razredu osnovne škole, a da je ta čuvena pesnikinja bila simbolički zastupljena u trećem razredu gimnazije i da se izučavala u četvrtom razredu gimnazije.
Zbog toga je, kaže, odlučeno da se izostavi Desanka Maksimović i to ne, kako navodi, bez griže savesti i bezbolno kada takvu odluku treba doneti.

Napomenula je da komisija Zavoda imala pred sobom ograničen broj časova i određene tematske zahteve, kao i da je trebalo uvrstiti i pesnike poput Ivana Lalića sa kojim se đaci nisu susreli u osnovnoj školi i sa ostalim pesnicima koje ne mogu da razumeju, ali su zaslužili da budu pomenuti u programu.

Ona i navela da postoje procedure, te da je pristala da Zavod bude “glavnooptuženi, iako to nije suštinski tačno” “To su vrlo bolne i ograničavajuće odluke. Kad bih se ja pitala srpski jezik bi imao deset časova i taba bi bilo vremena da se učenici zaista posvete obradi književnih dela”, rekla je .
Navela je da komisija daje predlog programa koji ide pred Nacionalni prosvetni savet na razmatranje i davanje mišljenja. Objasnila je da Zavod, odnosno komisija Zavoda koju predstavlja, imala veoma kratko vreme za sačinjavanje predloga programa, da im je Ministarstvo prosvete dalo rok od dva meseca za program za treći i četvrti razred gimnazije.
Program je otišao sa pozitivnim mišljenjem Nacionalnog prosvetnog saveta ka ministarstvu i ministar je odobrio program U februaru je taj program dobio podršku, Nacionalni prosvetni savet je dao pozitivno mišljenje, a onda se desila pandemija.“, rekla je Milijić Subić i navela da je taj program u Prosvetnom glasniku i da je javni dokument.
Nacionalni prosvetni savet je ponovo po hitnom postupku zasedao i doneo odluku koja će biti predstavljena javnosti Uvek su moguće dopune i izmene programa, ima tu još grešaka koje su se desile u tom dokumentu. “, rekla je ona.