Za te kredite sa rokom dospeća do dve godine banke će moći da kao dokaz o zaposlenju i zaradi ili penziji u poslednja tri meseca da prihvate i potpisanu izjavu dužnika, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

“U tom slučaju kada se taj iznos podeli na 24 meseca, veoma je mala rata, a kako se radi o preporuci NBS, banke nisu dužne da izvrše rezervacije u odnosu na to, što deluje stimulativno na njih da daju takve kredite”, kaže Hanić, koji pretpostavlja da će ta izjava koja se potpisuje imati meničnu snagu.

Odobravanje mikrokredita velikom broju građana po pravilu je mnogo manje rizično za banke od velikih pojedinačnih kredita, to jest, radi se o disperziji rizika”, objašnjava za B92.net Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Sa druge strane Dejan Gavrilović, predsednik organizacije potrošača Efektiva, kaže da će banke te kredite možda odobravati dugogodišnjim, sigurnim klijentima, ali to naravno ne znači da će svako ko uđe u banku potpisati izjavu i iz nje izaći sa toliko novca.

Prema njegovim rečima, koristiće ga verovatno najviše roditelji čija deca polaze u školu za nabavku svega što đacima treba na početku školske godine.

 

 

Cilj da se stimuliše potrošnja građana

Kako kaže, teško je reći hoće li se građani odlučiti da se zaduže kada nas zbog mogućeg jačanja epidemije koronavirusa očekuju neizvesna jesen i zima u smislu uticaja pandemije na privredna kretanja u zemlji.

“Pretpostavljam da ove mere imaju cilj da se stimuliše potrošnja građana i na taj način doprinese jačanju privredne aktivnosti, odnosno ublaži njen pad u trećem i četvrtom kvartalu”, rekao je za naš portal prof. dr Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka.