Thursday, March 30, 2023
Home Pravoslavlje Šetnja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog
Šetnja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog

Šetnja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog

1728

Vernicima nije smetala čak ni kiša da odaju počast čudotvorcu Vasiliju Ostroškom na njegov dan u njegovom manastiru.

Policija je bila prisutna na svim ulazima u Ostrog i nije dozvoljavala da prođu vozila.

„Krenuo sam sa društvom iz Danilovgrada i kada nismo mogli vozilom dalje krenuli smo peške železničkom prugom do stanice Ostrog, a odatle kozjim stazama do svetinje”, rekao je Balša iz Danilovgrada.
Pravo iz Nikšića, nakon 11 kilometara Goga Šipčić i Milivoje Musić su stigli u manastir Ostrog, iako ih je kiša na putu pratila sve vreme.

„Pristupili smo svecu i od njega uzeli blagoslov. Okrepljeni i dihovno jaki proslavljamo praznik Svetog Vasilija koji leči sve moguće viruse, i ne samo od korone, nego i od mržnje, zlobe, nemorala i svake druge nečistote”, kažu Goga i Milivoje.

Iz Bjelopavlića se zaputila grupa mladića koji su nosili ikonu Svetog Vasilija.

„Ostroški čudotvorac čuva nas od svake bolesti i nevolje”, rekli su mladići iz Bjelopavlića.

Šetnja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog
Mitropolit Amfilohije je rekao da je najbolja vakcina za isceljenje od virusa sila Hristova.
„Ona je spasenje svakog ljudskog bića. U ovoj pustinji 350 godina na stotine hiljada ljudi dolazili su i dolaze da preko Hristove haljine dotaknu mošti Svetog Vasilija”, kazao je mitropolit Amfilohije.
On je takođe istakao da su lepe vesti što se naučnici trude da pronađu lek protiv korone, ali je i dodao:

„Ali pre nje – evo vakcine koja deluje kroz vekove, kroz mošti ostroškog čudotvorca. Osećam da se isceljuje ovaj virus, ali i bogomržnja i bratomržnja”.

Drago Musić, Dušan Krcunović, Slađana Perunović, Željko Milović, Mrdelja Čvorović, Blagota Adzić i Nemanja Stevović su atletičari i ljubitelji trčanja iz Nikšića koji su takođe prevalili dug put da bi došli do manastira Ostrog. I njih je tokom trke pratila kiša, ali im to nije smetalo jer su u kondiciji i spremni za sve uslove.