PIŠE: Nedim Selimović

Neki će reći da je samo Željezničar imao veću seriju bez slasti pobjede od reprezentacije BiH. A ona se nakon junskih prijateljskih mečeva popela na 13 utakmica. I najzagriženije pristalice “Zmajeva” teško će se iz prve sjetiti u kojem je mjesecu i koje godine reprezentacija posljednji put pobijedila. Zanimljivo, posljednja dva selektora, Dušan Bajević, a sada i Ivaylo Petev, nisu osjetili šta znači pobijediti na klupi reprezentacije. Još gore, od dolaska Peteva, nije se osjetio ni neki specijalni napredak u igri reprezentacije. Istina, Bugarina su hvalili igrači, ali pored početnog medenog mjeseca, Petev će se u jesen suočiti s realnošću. Da li će biti tek prolaznik i neuspješni kapetan broda koji tone, ili će uistinu nastaviti stvarati reprezentativnu selekciju, koja će (opet) biti konkurentna za velika takmičenja.

Utakmica s Crnom Gorom targetirana je kao dobra prilika da se prekine loš niz, napokon pobijedi neko i vrati poljuljano samopouzdanje u reprezentaciju, koja stiče se dojam, više nema ni ideje kako da pobijedi poneku utakmicu. Istina, Petev se suočio sa brojnim otkazima, zbog čega je reprezentacija u prethodne dvije utakmice igrala u sastavu, koji će teško ikada više zajedno istrčati na teren. No, i to je nedovoljno dobar alibi da se ne bi konstatovalo kako Petvova BiH nema ni igre, ni ideje, ali ni pobjeda. Uz to, reprezentacija je pod njegovim vodstvom u pet utakmica uspjela tek na jednoj zabiti gol, dok četiri utakmice zaredom BiH uopće nije ni pogodila protivničku mrežu.

Za razliku od BiH, reprezentacija sa slabijim rejtingo Crna Gora protiv BiH je izgledala ozbiljnija, organizovanija ekipa, čiju je pobjedu na Grbavici spriječio tek raspoloženi Ibrahim Šehić, dok se u bh. redovima izuzev improvizacije indvidualaca, nije imalo šta ozbiljnije za vidjeti. A tek utakmica u Danskoj, u kojoj naša selekcija nije uspjevala uvezati dva-tri pasa i organizovati neki ozbiljniji napad kako bi se ugrozio gol protivnika. I gle čuda, selektor nakon utakmice tvrdi kako je zadovoljan izvedbom u taktičkom smislu?! Samo je ostao dužan odgovoriti na šta konkretno misli, jer BiH u Danskoj nije ni postojala na terenu, pa je na račun takve igre izvukla tek pristojan poraz.

Doduše, junske su prijateljske utakmice i silni (ne)opravdani otkazi, do reprezentacije dovele igrače, koji ruku na srce nemaju reprezentativni kvalitet, pa su oni istinski dobitnici ovih utakmica, jer njihov je “sivi” bogatiji za referencu nastupa za reprezentaciju. A to može poslužiti u pronalaženju kakvog-takvog inostranog angažmana.